$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

[ZORGGIDS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Wat is een CPM toestel?

Constante Passieve Mobilisatie (CPM) is een postoperatieve behandeltechniek ontworpen om de patiënt te helpen na een gewrichtsoperatie, een operatie van de weke delen of een trauma. Om een goed herstel te bevorderen is een regelmatige beweging van het behandelde gewricht belangrijk.

Een CPM-toestel biedt een veilige en effectieve manier om het gewricht continu, herhaaldelijk en langzaam te mobiliseren over een gecontroleerd bewegingsbereik. Zo wordt stijfheid voorkomen en pijn en zwelling verminderd. 

Wanneer wordt een CPM gebruikt? 

CPM is een veelgebruikte behandeltechniek na trauma, operatie of bij de behandeling van stijve gewrichten (schouders, ellebogen, polsen, knieën en enkels).

  • Reconstructieve chirurgie van bot, kraakbeen, pezen en ligamenten
  • Voorste (ACL) en achterste (PCL) kruisband reconstructies
  • Knieprothese, heupprothese, schouderprothese, elleboogprothese of revisie
  • Ligamentaire of musculaire repairs
  • Kraakbeenletsels
  • Artrofibrose (overmatig littekenweefsel in gewricht)
  • Operatief behandelde breuken
  • Manipulaties onder narcose
  • Artrose

Vaak wordt na een operatie, gedurende de eerste 3 tot 6 weken, de voorkeur gegeven aan het gebruik van een CPM-toestel zodoende het buigen en strekken van het aangedane lidmaat te herstellen. 

Hoelang moet ik een CPM toestel gebruiken?

Hoelang een CPM-toestel moet worden gebruikt hangt af van het type operatie en het type gewricht. Gemiddeld schommelt het gebruik tussen de 3 en 6 weken. Een zorgverlener zal je verder adviseren omtrent de duur en het gebruik van dergelijk toestel.

TIP: Voor een optimaal herstel wordt aanbevolen om het CPM-toestel te gebruiken in combinatie met een koeltoestel

Wat zijn de voordelen van CPM? 

Gewrichten zijn bedoeld om te bewegen. Wanneer u herstelt van een letsel of een operatie aan de gewrichten leidt immobilisatie tot een slechte doorbloeding, wat het herstelproces vertraagt. Daarenboven leidt immobilisatie tot verklevingen en littekenvorming met als gevolg een beperkte bewegingsvrijheid en pijn. Om dit te voorkomen wordt het gebruik van een CPM-toestel aanbevolen. 

Hieronder een overzicht van de voordelen bij gebruik van een CPM-toestel:

  • Snellere en betere revalidatie
  • Voorkomen van gewrichtsverklevingen en gewrichtsstijfheid
  • Verminderen van pijn, stijfheid en zwelling
  • Vlotter herstel van de beweeglijkheid
  • Betere doorbloeding naar getroffen gebied wat genezing van gewrichtskraakbeen, pezen en weke delen stimuleert
  • Verbetert de afvoer van afvalstoffen
  • Anatomisch correcte beweging
  • Snel en eenvoudig in gebruik 

Bij het optreden van verhoogde pijn, zwelling of gevoelloosheid ten gevolge van het gebruik van een CPM-toestel dient het gebruik te worden stopgezet en dien je contact op te nemen met je arts. 

Wat is het verschil tussen passieve mobilisatie en actieve mobilisatie?

Een revalidatie start meestal met passieve mobilisatie en gaat geleidelijk over naar een meer actieve training. Bekijk hier een filmpje waarin onze kinésist Sebastiaan de verschillen tussen passieve en actieve mobilisatie toelicht.

Welke soorten CPM toestellen bestaan er?

CPM-toestellen worden het vaakst gebruikt bij de behandeling van knie- en schouderletsels. Echter bestaan er ook CPM-toestellen voor het behandelen van de andere gewrichten. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten CPM toestellen, je kan telkens doorklikken voor meer informatie over een bepaald toestel.

Waarom bij Zorgpunt huren? 

Zorgpunt biedt je de mogelijkheid tot het huren van kwalitatieve CPM-toestellen. Deskundige kinesitherapeuten staan klaar voor het beantwoorden van al jouw vragen en komen bij je langs voor de installatie van het gehuurde toestel.

Wij begrijpen dat een revalidatie afhangt van persoon tot persoon, daarom kan je bij Zorgpunt de toestellen per dag huren. Je hangt dus niet vast aan een vast aantal weken of maanden, maar huurt en betaalt enkel voor de dagen dat jij het nodig hebt. Daarnaast hoef je bij ons ook geen waarborg te betalen.

Onderga je een knieoperatie? Lees hier hoe je je best voorbereid op een knieoperatie.

Conclusie

CPM is een effectieve behandeling voor de acute postoperatieve patiënt en voor iedereen die nood heeft aan een beter bewegingsbereik (range of motion). Een CPM-toestel stelt de gebruiker in staat om in het comfort van de eigen thuisomgeving (in zetel of in bed) te herstellen. Een CPM-toestel vormt de perfecte aanvulling op de kinesitherapeutische behandeling met een sneller en beter herstel als resultaat. 


$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/events.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

events,1,FAQ,9,in de kijker,7,nieuws,26,nieuwsbrief,2,zorggids,11,
ltr
item
Zorgpunt | Thuiszorgmateriaal: Wat is een CPM toestel?
Wat is een CPM toestel?
Wat is een cpm toestel?
https://media.giphy.com/media/kexL9b8olV9mZ82RNw/giphy.gif
Zorgpunt | Thuiszorgmateriaal
https://blog.zorgpunt.eu/2020/10/wat-is-een-cpm-toestel.html
https://blog.zorgpunt.eu/
https://blog.zorgpunt.eu/
https://blog.zorgpunt.eu/2020/10/wat-is-een-cpm-toestel.html
true
8266342684906555858
UTF-8
Alle posts Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content