Zorg voor je knie
Het kniegewricht is het grootste en meest complexe gewricht in het menselijk lichaam. Een gewricht vormt de overgang tussen twee botstukken en maakt de beweging van de botstukken ten opzichte van elkaar mogelijk. Het kniegewricht vormt zo de verbinding van het dijbeen met het scheenbeen. De knieschijf bevindt zich aan de voorkant van het kniegewricht en speelt een belangrijke rol bij het strekken van de knie. Ieder gewrichtsoppervlak wordt bedekt met een gladde schok dempende kraakbeen laag. Het doel van kraakbeen is om de wrijving tussen de gewrichtsoppervlakken te reduceren en een normale en pijnvrije beweeglijkheid en belasting toe te laten.
Abnormale slijtage van gewrichtskraakbeen wordt artrose genoemd. Artrose is een chronische aandoening die over het algemeen voorkomt op oudere leeftijd. Bij artrose zien we een progressieve degeneratie van het kraakbeen. Het eindstadium van kraakbeendegeneratie wordt gekenmerkt door een directe wrijving tussen de gewrichtsoppervlakken (bot op bot) met als gevolg het ontstaan van deformiteiten en ontstekingsverschijnselen hetgeen pijnklachten en functieverlies veroorzaakt.
Tot dusver is artrose niet te genezen. Verdere degeneratie kan worden afgeremd door middel van een conservatieve (niet-chirurgische) behandeling waar de nadruk ligt op symptoombestrijding aan de hand van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie, kinesitherapie en aanpassing van belasting. Bij het falen van dergelijke behandelingen wordt overgegaan tot een chirurgische ingreep. In geval van vergevorderde artrose is het plaatsen van een knieprothese “de” aangewezen ingreep.
Wat is een knieprothese?
Wanneer is een knieprothese nodig?
- Kniepijn die interfereert met het dagelijks leven en geen verbetering toont na conservatieve behandelingen (kinesitherapie, medicatie, gewrichtsinfiltraties, gewichtsverlies)
- Pijn hindert dagelijkse activiteiten (trap op en af, gaan zitten en opstaan)
- Matige tot ernstige artrose
- Medische beeldvorming toont standsafwijking knie
- Blijvende zwelling en inflammatie van de knie
Welke soorten knieprothesen bestaan er?
Hoelang gaat een knieprothese mee?
Hoe jezelf voorbereiden op de knieoperatie?
Hulpmiddelen
Conclusie
- Preoperatieve voorbereiding: Zorg voor de nodige aanpassingen thuis.
- Postoperatieve revalidatie: Naast het volgen van kinesitherapie dien je ook thuis je revalidatie voort te zetten, hiervoor kan je een hometrainer en een CPM-toestel gebruiken.