$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

[ZORGGIDS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Wat is een knieprothese en wanneer wordt deze geplaatst?

Wat is een knieprothese en wanneer wordt deze geplaatst?
Op deze pagina geeft onze kinesist Sebastiaan een woordje uitleg over de knieprothese. Hij legt uit wat een knieprothese precies inhoudt, hoe je je best kan voorbereiden op een knieoperatie en hoe je het snelst kan revalideren.

Zorg voor je knie

Het kniegewricht is het grootste en meest complexe gewricht in het menselijk lichaam. Een gewricht vormt de overgang tussen twee botstukken en maakt de beweging van de botstukken ten opzichte van elkaar mogelijk. Het kniegewricht vormt zo de verbinding van het dijbeen met het scheenbeen. De knieschijf bevindt zich aan de voorkant van het kniegewricht en speelt een belangrijke rol bij het strekken van de knie. Ieder gewrichtsoppervlak wordt bedekt met een gladde schok dempende kraakbeen laag. Het doel van kraakbeen is om de wrijving tussen de gewrichtsoppervlakken te reduceren en een normale en pijnvrije beweeglijkheid en belasting toe te laten. 

Abnormale slijtage van gewrichtskraakbeen wordt artrose genoemd. Artrose is een chronische aandoening die over het algemeen voorkomt op oudere leeftijd. Bij artrose zien we een progressieve degeneratie van het kraakbeen. Het eindstadium van kraakbeendegeneratie wordt gekenmerkt door een directe wrijving tussen de gewrichtsoppervlakken (bot op bot) met als gevolg het ontstaan van deformiteiten en ontstekingsverschijnselen hetgeen pijnklachten en functieverlies veroorzaakt. 

Tot dusver is artrose niet te genezen. Verdere degeneratie kan worden afgeremd door middel van een conservatieve (niet-chirurgische) behandeling waar de nadruk ligt op symptoombestrijding aan de hand van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie, kinesitherapie en aanpassing van belasting. Bij het falen van dergelijke behandelingen wordt overgegaan tot een chirurgische ingreep. In geval van vergevorderde artrose is het plaatsen van een knieprothese “de” aangewezen ingreep.

Wat is een knieprothese?

Een knieprothese is een kunstgewricht ter vervanging van de beschadigde gewrichtsoppervlakken van de knie. Bij het plaatsen van een knieprothese wordt “enkel” het beschadigd bot en kraakbeen weggenomen en vervangen door een kunstgewricht. Tijdens een dergelijke ingreep blijven de gewrichtsbanden (ligamenten) en de spieren behouden. Het ontwerp van de knieprothese is erop gericht de natuurlijke vorm van de knie zo goed mogelijk na te bootsen. De knieprothese zelf wordt vervaardigd uit lichaamsvriendelijke materialen die geen fysieke reacties veroorzaken en een langdurige, pijnloze beweeglijkheid mogelijk maken.

Een vaak voorkomende misvatting is de gedachte dat de volledige knie wordt vernieuwd.

Wanneer is een knieprothese nodig? 

Bij artrose berust de indicatie voor de plaatsing van een knieprothese op pijn, functieverlies en botdeformiteiten. 
  • Kniepijn die interfereert met het dagelijks leven en geen verbetering toont na conservatieve behandelingen (kinesitherapie, medicatie, gewrichtsinfiltraties, gewichtsverlies) 
  • Pijn hindert dagelijkse activiteiten (trap op en af, gaan zitten en opstaan)
  • Matige tot ernstige artrose
  • Medische beeldvorming toont standsafwijking knie
  • Blijvende zwelling en inflammatie van de knie 

Welke soorten knieprothesen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten knieprothesen: de totale knieprothese, de partiële of unicondylaire knieprothese en de patellofemorale knieprothese. Je arts en orthopedisch chirurg leggen je de beste optie voor rekening houdend met de conditie van uw knie en uw algemene gezondheid. 

Hoelang gaat een knieprothese mee?

Geen enkele prothese gaat levenslang mee. Factoren als zwaarlijvigheid en zware fysieke inspanning kunnen de levensduur van een prothese inkorten. Wanneer de knieprothese is versleten, losgekomen of faalt door infectie, breuk of blijvende pijn en zwelling wordt geopteerd de primaire knieprothese geheel of gedeeltelijk te vervangen door een nieuwe prothese. Dergelijke revisieoperatie brengt meer risico met zich mee in vergelijking met de procedure van de primaire knieprothese.  Onderzoek toont aan dat de levensduur van een knieprothese schommelt tussen de 10 en 20 jaar.

Hoe jezelf voorbereiden op de knieoperatie?

Om een spoedig herstel te bevorderen is het belangrijk om enkele maatregelen te treffen voor en na de operatie. Lees hier hoe je jouw het best kan voorbereiden op een knieoperatie. 

Hulpmiddelen

De juiste hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je sneller en beter revalideert. Om je op weg te helpen zet ik de belangrijkste hieronder op een rijtje:
Ikzelf of één van mijn collega kinesisten komen de toestellen persoonlijk bij jouw thuis bezorgen. Hierbij geven we ook nog een woordje uitleg en tips voor een goed gebruikt mee.

Conclusie

Belemmert je kniepijn jouw dagelijkse activiteiten en zijn conservatieve behandelingen niet langer effectief? Dan overweeg je hoogstwaarschijnlijk het plaatsen van een knieprothese. Een veilige en effectieve manier om jouw pijn te verlichten, deformiteiten te corrigeren en je te helpen je dagelijkse activiteiten te hervatten. Succesvolle chirurgie en revalidatie zijn het resultaat van een goede preoperatieve voorbereiding en een adequate postoperatieve revalidatie. 
Voor al je vragen over de voorbereiding en revalidatie van een knieprothese kan je bij Zorgpunt terecht. Onze medewerkers staan je graag bij met advies en begeleiding.

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/events.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

events,1,FAQ,9,in de kijker,7,nieuws,26,nieuwsbrief,2,zorggids,11,
ltr
item
Zorgpunt | Thuiszorgmateriaal: Wat is een knieprothese en wanneer wordt deze geplaatst?
Wat is een knieprothese en wanneer wordt deze geplaatst?
Wat is een knieprothese
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg4i3q3WIPZDBsJGzyyIcoAYsM-6ExVxJTGCCipfDPj1SuOOteiEFm2m5wWjNhqH6xZ-a0A_-6L8Rkq_zQlsXL5AEBI5eQ53Zis6QIqw3inawjaFxPV32T_h_YgI5u8VPbiQiU6ZRbcr8p/s934/Welke+soorten+knieportheses+thumbnail.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg4i3q3WIPZDBsJGzyyIcoAYsM-6ExVxJTGCCipfDPj1SuOOteiEFm2m5wWjNhqH6xZ-a0A_-6L8Rkq_zQlsXL5AEBI5eQ53Zis6QIqw3inawjaFxPV32T_h_YgI5u8VPbiQiU6ZRbcr8p/s72-c/Welke+soorten+knieportheses+thumbnail.png
Zorgpunt | Thuiszorgmateriaal
https://blog.zorgpunt.eu/2020/10/knieprothese.html
https://blog.zorgpunt.eu/
https://blog.zorgpunt.eu/
https://blog.zorgpunt.eu/2020/10/knieprothese.html
true
8266342684906555858
UTF-8
Alle posts Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content